Κόστος Θέρμανσης με Υγραέριο

Η εκτίμηση για το μέσο κόστος του υγραερίου την χρονιά 2015-2016 είναι οτι θα ανέρχεται στα 0,5 ευρώ ανά λίτρο.

Συνεπώς, με δεδομένο ότι η θερμογόνος δύναμή του (δηλ. το πόση θερμική ενέργεια αποδίδει κάθε λίτρο καυσίμου) ανέρχεται στις 6,61 KWh/lt και ότι τα σύγχρονα συστήματα καυστήρα – λέβητα υγραερίου έχουν απόδοση γύρω στο 99%, κάθε kWh θερμικής ενέργειας που λαμβάνουμε με υγραέριο κοστίζει 0,0765 ευρώ περίπου.

Όσον αφορά, τώρα, την εγκατάσταση της δεξαμενής υγραερίου, το κόστος για την όλη διαδικασία ανέρχεται στα 1.200 – 1.300 ευρώ στην περίπτωση της υπόγειας δεξαμενής, ενώ το κόστος μειώνεται εάν πρόκειται για υπέργεια.

 


Εξοικονόμηση  ενέργειας   στη Θέρμανση  και  στο ΖΝΧ

 Ερευνα ΕΜΠ - Σύγκριση κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες

 

 Τα παρακάτω διαγράμματα δίνουν μια γρήγορη  εικόνα  για τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε το  Εθνικό Μετσόβιο πολυτεχνείο  :

Όπως    βλέπουμε   από  τα διαγράμματα  οι λέβητες φ.α-υγραερίου  συμπύκνωσης  έχουν κόστος  θερμικής  ωφέλιμης  ενέργειας 0,076 €/kWth  ,και άρα είναι από  ενεργειακής  άποψης συμφέρουσα   & αξιόπιστη λύση  σε σχέση με το πετρέλαιο  ,ηλεκτρικές αντιστάσεις ,τζάκια συμβατικά  και ενεργειακά   για την θέρμανση του χώρου μας.(πλην των αντλιών  θερμότητας που έχουν κόστος  θερμικής  ωφέλιμης  ενέργειας 0,063€/kWth   αλλά πολύ μεγαλύτερο αρχικό  κόστος  εγκατάστασης  σε σχέση  με ένα επιτοιχο  λέβητα  υγραερίου συμπύκνωσης )

 

Κόστος Ωφέλιμης Θερμικής Ενέργειας

 

 

 Σύγκριση Κόστους Θερμικής Ενέργειας